Målsättning - Rappestad Ridskola


Vår målsättning är att tillhandahålla en god ridundervisning enligt ridsportförbundets rekommendationer. I undervisningen ska allt ingå som gör att man så småningom ska kunna hålla egen häst med hjälp av de kunskaper man fått på ridskolan.

En ridskolehäst är en vanlig häst och skall behandlas som vilken annan häst som helst. Den är alltså inte bara ett redskap som man ska lära sig rida på! Vi vill att de elever som kommer från vår ridskola ska ha ett gott ”horsemanship” och alltid sätta djurets välbefinnande i första rummet

I vår ridundervisning ingår följande moment

  • Dressyrridning från nybörjare upp till MSV nivå med möjlighet till programridning någon gång per termin.
  • Hoppning (ungefär var 3:e gång). Vi hoppar sällan höga hinder eftersom det sliter hårt på hästarna. Möjlighet att deltaga i mindre hopptävlingar finns.
  • Uteridning (i mån av väder och ljus)
  • Lugna pass med mer inriktning på ryttaren (balans och sitsövningar). För att kunna rida bra måste man vara avspänd, balanserad, orädd etc. Balansövning är ett alldeles utmärkt sätt att träna allt detta på.

Vår undervisning följer i alla avseenden den plan som ridsportförbundet rekommenderar!

Vi har hästar som passar på alla utbildningsnivåer. Det måste finnas små hästar till små ryttare och stora hästar till större ryttare. Detta gör att eleverna oftast kan få den typ av häst som de vill ha, men ibland även får prova på andra typer av hästar. Det är ju det som är lite av tjusningen med att rida på ridskola, man får möjlighet att prova många olika hästtyper!

För att kunna bedriva en bra ridundervisning, krävs friska hästar. En av anledningarna till halta hästar är tyvärr överbelastning av för tunga ryttare. Detta har fått oss att besluta införa en viktgräns på 90 kilo.